Zin in een onbezorgde zomer en najaar

De assurantieclubs staan te trappelen om weer bijeenkomsten te organiseren voor hun leden en geïnteresseerden. Om elkaar de hand – en als dat nog niet kan in ieder geval de elleboog – te geven, gezamenlijk naar een lezing te luisteren, de spreker met uitdagende vragen zijn of haar verhaal te laten uitdiepen en na afloop met elkaar het glas te heffen. Houd de websites voor datums in de gaten!

Nat en koud
Dit voorjaar is een voorjaar dat prima past bij de coronacrisis. Koud, nat, saai en weinig te beleven. Daarom heb ik super veel zin in een bruisende zomer, waarin we erop uit trekken, nieuwe ervaringen opdoen en – vooral – veel lol met elkaar hebben. Op de zondag dat ik dit schrijf zie ik ‘ons’ koolmeespaartje af en aan vliegen naar het vogelhuisje in onze tuin om hun kuikens te voeren. Mooie symboliek voor hoop.

Einde crisis
Diezelfde hoop heb ik als het gaat om het einde van de coronacrisis. De eerste versoepelingen zijn – vanwege de afname van het aantal besmettingen en bezette ic-bedden – van kracht. Ruim 6 miljoen vaccinaties zijn gezet en minister Hugo de Jonge lijkt zijn belofte gestand te doen dat voor juli 2021 alle volwassen Nederlanders – die dat willen – één prik hebben gehad en twee derde volledig gevaccineerd is. Het einde van de coronacrisis is in zicht.

Zorgen
Waar ik me de laatste tijd grote zorgen om maak, is dat er meer mensen zijn dan ik had gedacht die tijdens deze crisis de – in mijn ogen – verkeerde afslag hebben genomen. Die het hebben over ‘plandemie’ en journalisten en media niet meer vertrouwen. Die – in navolging van bepaalde politici en complotdenkers – geloven dat corona maar een griepje is en dat de ingeperkte vrijheden voor altijd zijn. Mensen met een goede opleiding. En waarvan ik het niet verwachtte.

Perspectief
De laatste tijd gebruik ik vaak – in mijn werk en als bestuurder – de vergelijking met een reis naar Rome. Daarbij is Rome het einddoel of lonkend perspectief. Maar voor jou kan de aantrekkelijkheid van Rome zitten in de – oneerbiedig gezegd – oude stenen, voor een ander in de (betekenis van de) Sint-Pietersbasiliek, weer een ander gaat voor de fonteinen en ik ben meer de man van de terrassen, het Italiaanse eten en de sfeer. Het is goed om ieders eigen lonkend perspectief met elkaar te delen voor het gezamenlijke beeld.

Weg ernaartoe
Als we dan een gezamenlijk lonkend perspectief hebben, dan is het goed om het over de weg ernaartoe te hebben. Via Antwerpen, Venlo en Arnhem is het ongeveer even snel om in Rome te komen. Maar – zoals ik hier tegenaan kijk – moeten we snel voor één van de routes kiezen en niet te lang daarover dralen. Als we maar richting het zuidoosten gaan en niet ‘Den Helder’ op de wegwijsborden zien staan. Want we zullen onderweg toch nog allerlei hobbels en onzekerheden moeten slechten. Met andere woorden: het in beweging komen is belangrijker dan precies uitdokteren via welke weg. Wil je meer weten hoe ik dit aanpak? Laat het me weten!

Bijeenkomsten van assurantieclubs
Terug naar deze tijd. Terug naar de hoop op het einde van de coronacrisis. En terug naar de assurantieclubs. Over ons lonkend perspectief hoeven wij niet heel lang te spreken. Daarover hebben we snel een helder beeld: met elkaar in een zaal een interessante lezing volgen en met een hapje en drankje de (klant)uitdagingen bespreken; op het gebied van schadeverzekeringen, hypotheken, financiële planning en vermogensopbouw.

Webinar 22 juni
En in de tussentijd organiseren we – vanuit de Federatie van Assurantieclubs – nog een webinar. Op 22 juni 2021 vanaf 16:30 uur zijn de onderwerpen bestuurdersaansprakelijkheid, de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR), de eisen waaraan jouw klanten vanaf 1 juli moeten voldoen en welke oplossingen een verzekering kan bieden. Meld je aan via https://www.webinartv.nl/federatie-van-assurantieclubs/.

Jouw idee?
Als jij een idee hebt over - onderweg naar ons lonkend perspectief – mooie onderwerpen, interessante vormen van kennisoverdracht of andere toegevoegde waarde voor de Federatie of assurantieclubs? Laat het mij of jouw bestuur weten!

Voor nu: op naar een warme zomer en goede oogst in het najaar. Ik heb er zin in!

Bert Sonneveld
(voorzitter Federatie)