Wordt 2021 het jaar van de hoop?

De zondag waarop ik deze column schrijf, is een dag na het bekend worden van de uitslag van de presidentsverkiezingen in Amerika. Ik merk een gevoel van opluchting om me heen. En ik voel het als een dag van verbinding, respect, inspiratie en hoop. Mooi om dat gevoel – in deze decembercolumn – mee te geven als wens voor 2021.

Don’t ever go to 2020!
Recent ontving ik een ‘meme’ via WhatsApp met Marty McFly en dr. Emmett ‘doc’ Brown – je kent ze wel van de Back to the Future-films – met de tekst: ‘Marty whatever happens, don’t ever go to 2020!’. Het afgelopen jaar was nu niet het jaar waar we een jaar geleden op hadden gehoopt. Het is het jaar van de beperkingen geworden. Door het coronavirus zijn veel mensen besmet geraakt, (ernstig) ziek geworden (met ook lange nasleep) en overleden, is Nederland twee keer in – intelligente en gedeeltelijke – lockdown gegaan, zijn veel mensen geraakt in hun (zzp-)inkomen of hun baan kwijtgeraakt, daalde het bruto binnenlands product sterk en steeg de schuld van de rijksoverheid met bijna 100 miljard euro.

2021?
En wordt het in 2021 heel anders? Er is (nog) geen vaccin en de wintermaanden – waarin virussen zich makkelijker verspreiden – zijn nog niet voorbij. Tijdens ons webinar ‘FvActueel: adviseren over handels- en debiteurenrisico’s in coronatijd’ (terug te kijken via www.assurantieclubs.nl/webinars/#webinars-webinar-23-september-2020-fvactueel-adviseren-over-handels-en-debiteurenrisico-s)  schatten de kijkers in dat veel (1 op de 44) van hun zakelijke klanten in de vijf kwartalen tot eind 2021 failliet zouden gaan; experts deden zelfs een inschatting die anderhalf tot twee keer hoger lag. Het Nibud voorspelt voor velen een – financieel gezien – zwaar jaar, omdat de werkloosheid en het aantal mensen in de bijstand toenemen.

De onzekerheid blijft
Dus: nee. Het lijkt erop dat het in 2021 niet heel anders wordt; in ieder geval niet in de eerste maanden van 2021.

Toegevoegde waarde financieel advies
Het Nibud adviseert iedereen om ‘inkomsten en uitgaven op een rij te zetten en goed te bekijken hoeveel ze volgend jaar kunnen uitgeven. Blijf alert … Zeker in tijden van crisis is het belangrijk om te weten waar je financieel aan toe bent’. Daar komt de rol van de financieel adviseur om de hoek kijken: hij (en waar ik ‘hij’ schrijf, moet je ook ‘zij’ lezen) kan hier zijn toegevoegde waarde laten zien. Of het nu gaat om het adviseren over hypotheken, vermogen, inkomen, consumptief krediet, pensioen en/of zorg- of schadeverzekeringen; zowel voor particulieren als zakelijke klanten.

Belangrijke levensgebeurtenis
Bij belangrijke levensgebeurtenissen is het voor iedereen van wezenlijk belang om eerst een goed inzicht in financiën te krijgen en vervolgens de  juiste – passend bij de behoefte – keuzes te maken. En dat geldt zeker niet alleen voor welgestelden. Misschien wel juist niet alleen voor hen. Zeker voor mensen die het financieel moeilijk hebben – en gaan krijgen – is een goed financieel advies hard nodig.

En de coronacrisis is zo’n belangrijke levensgebeurtenis.

Beperking
‘Maar kunnen mensen die financieel advies nodig hebben, dat wel betalen?’ is een vaak gehoord bezwaar. Zeker in dit jaar van de beperkingen. En zeker voor mensen die het financieel zwaar hebben of binnenkort gaan krijgen.

Toegevoegde waarde financieel advies meer dan de kosten
Mijn antwoord is dan vaak dat alleen slechte financiële adviezen geld kosten; goede financiële adviezen leveren juist geld op. De kosten van een financieel advies moeten – ten minimale – een zeer rendabele investering zijn.

En dit moeten we als adviesbranche wel blijven bewijzen en benadrukken: de financieel adviseur heeft toegevoegde waarde, die uitstijgt boven de kosten van een advies.

FvActueel januari 2021
Graag wijs ik je nog op ons eerste webinar van 21 januari 2021. We zijn achter de schermen hard bezig met een webinar met de werktitel ‘FvActueel: betekenisvol ondernemen verhoogt klanttevredenheid’. Het gaat over betekenisvol ondernemen en innoveren, Robert Witteveen, Willem Vreeswijk en Richard Meinders zijn aanwezig; plus twee van de winnaars van de Advies Award. Houd daarom onze website www.assurantieclubs.nl goed in de gaten!

Jaar van hoop!
Ik wens je een fijne tijd met de komende kerstdagen en de jaarwisseling. Maak er – ondanks de beperkingen – iets moois van! En ik wens je voor 2021 alle goeds toe; vooral qua gezondheid, zowel in privé als zakelijk. Een wens dat we het jaar van de beperkingen achter ons laten en dat het jaar 2021 een jaar van hoop wordt!

De Federatie